Onze Save the Date!

SaveTheDate_1_BLOG
Jongens! Jullie hebben er even op moeten wachten, maar vandaag is het dan eindelijk zo ver. Na al regelmatig sneak-peeks geplaatst te hebben op instagram laat ik jullie vandaag het ontwerp van onze Save the Date zien. En ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden!

Ontwerpen voor jezelf
Iedere ontwerper zal het met me eens zijn: er is niets zo moeilijk als iets ontwerpen voor jezelf. Een logo, geboortekaartje, website of dus het vormgevingsconcept van je bruiloft: voor jezelf is het nooit goed genoeg. Natuurlijk ga je voor klanten ook tot het uiterste om iets moois te maken, maar de afstand die je hebt tot een klant zorgt ervoor dat je redelijk objectief kunt zijn over je eigen werk. Wanneer je iets voor jezelf ontwerpt: not so much. Tel daarbij op dat ik alles wat ik maak eigenlijk al beu ben voordat het van de drukker af komt en je hebt een potentieel rampscenario te pakken.

Het ontwerpproces verliep dan ook best moeizaam. Soms zie je gewoon als een berg op tegen het beginnen en dat was bij onze Save the Date dus het geval. Want je trouwt maar één keer, je hebt maar één kans om het meest awesome concept ooit neer te zetten, het moet passen bij mij en John als stel en ik wil vooral niemand die het ontwerp onder ogen krijgt teleurstellen. Je snapt: de lat lag hoog. Maar gelukkig ben ik heel heel heel blij met wat ik heb gemaakt en ik ga jullie er vandaag alles over vertellen!

SaveTheDate_8_BLOG

 

Het idee
Dit project is sinds mijn afstuderen van de kunstacademie vrijwel het eerste waarbij ik vanuit een concept heb gewerkt. Meestal ontwerp ik puur vanuit esthetisch oogpunt, maar met de vormgeving van onze bruiloft wilde ik echt een verhaal vertellen. Het verhaal van John en mij. Maar wel op mijn eigen manier. De ‘flatlay’ stijl die ik mij steeds meer eigen maak is voor mij een prima manier om een verhaal te vertellen en het is duidelijk mijn handtekening als ontwerper, dus ik was er vrij snel uit dat dat de ‘look’ moest worden.

Save-The-Date_voorkant

 

De ‘flatlay’ die op de voorzijde van de Save the Date is afgebeeld vertelt van alles over mij en John. Onze lieve schildpad Miep is prominent aanwezig, je ziet een klein bruidspaartje en een ‘misfortune cookie’ die de link legt met de datum waarop we gaan trouwen: vrijdag de 13e! Maar je ziet ook duidelijk knipogen naar onze beider favoriete decennia: de (Amerikaanse) fities en sixties voor mij en de eighties voor John. De Graceland Wedding Chapel is een symbool voor wat ooit begon als mijn liefde voor de Amerikaanse cultuur en Rock ‘n’ Roll, maar die is uitgegroeid tot een grote gemeenschappelijke passie; immers gingen we drie jaar geleden vijf weken lang op roadtrip langs de westkust van de USA.

SaveTheDate_2_BLOG

SaveTheDate_6

SaveTheDate_7

De eighties zijn vertegenwoordigd in de vorm van Memphis Group elementen. Deze kleurrijke, drukke stijl met veel geometrische elementen was in de jaren ’80 prominent aanwezig in allerlei design-items voor in huis, maar ook in grafisch ontwerp van bijvoorbeeld albumcovers. De hysterische kleuren die daar aan te pas komen passen perfect bij ons en ook bij de fifties en sixties (denk aan jukeboxes, American diners, neon-signs etc.).

De uitwerking
Al ver voordat ik ten huwelijk gevraagd werd wist ik dat ik all out wilde gaan met de vormgeving van mijn bruiloft. Ik was dan ook vastbesloten dat er ‘iets speciaals’ met het drukwerk moest gebeuren. Glitters, embossing, Spot UV-lak (sorry voor de vaktermen), als er één gelegenheid is om je drukwerk op te laten vallen, dan is het in mijn ogen je bruiloft wel. Ik koos uiteindelijk voor een folie-afwerking die alle kleuren van de regenboog aan kan nemen, waardoor sommige onderdelen van de Save the Date metallic zijn en andere niet.

SaveTheDate_5_BLOG

SaveTheDate_3

SaveTheDate_4

 

Feestje op de deurmat
Ook de ‘verpakking’ mocht natuurlijk niet standaard zijn. Een bruiloft is een feestje en wat mij betreft begint dat voor de gasten al op hun eigen deurmat. Geen normale enveloppen voor ons dus, maar half transparante exemplaren. En voor een extra feestelement (en om te zorgen dat je niet door de enveloppe het gehele ontwerp al kon zien) maakte ik met de hand (uiteraard) confetti van verschillende soorten vloeipapier. Instant feestgarantie!

SaveTheDate_9_BLOG

 

Ik heb verder aan alle details gedacht: adresstickers in stijl en uiteraard kon ik niet aankomen met postzegels met Wim-Lex zijn gezicht (sorry, Majesteit). Daarom ontwierp ik mijn eigen exemplaren met niemand anders dan Miep in de hoofdrol.

SaveTheDate_10_BLOG

SaveTheDate_11

 

Wedding website
Voor het laatste nieuws en achtergrondinformatie over onze dag en leveranciers komt er een Wedding Website. Die is nog niet online, maar voor de nieuwsgierige aagjes onder de gasten die wellicht toch al even zouden gaan kijken maakte ik deze ‘placeholder’ tot de site online is. Een klassieke ‘page not found’ past uiteraard totaal niet in het concept, dus vandaar deze vrolijke Miep op de homepage.

Coming-soon-VeraJohn

 

En nu
Je raadt het misschien al: ondanks het moeizame werkproces ben ik uitermate blij met wat ik gemaakt heb. Maar daarmee heb ik mezelf ook meteen de nodige schrik aangejaagd als het aankomt op de rest van de vormgeving. Up next: de uitnodiging. Die moet dus eigenlijk de Save the Date nog overstijgen en ik hoop dat dat gaat lukken (no pressure, verder). Daarnaast heb ik nog 101 DIY projecten in mijn hoofd voor de dag zelf, dus ik ben voorlopig nog wel even bezig.

Nu ben ik natuurlijk super benieuwd wat jullie ervan vinden! Laten jullie een berichtje achter in de comments?