Afstuderen: Mein Utopie

0
Dit afstudeerproject is gebaseerd op een opmerkelijk feit in de wereldgeschiedenis; het feit dat Adolf Hitler in zijn jeugd tot tweemaal toe tevergeefs toelating zou hebben gedaan tot de kunstacademie in Wenen. Tevergeefs omdat hij volgens het toelatingscomittee niet over voldoende talent beschikte. Say What?! Mijn hoofd sloeg op hol en ik kon alleen maar denken; Wat als…? Wat als Adolf een succesvol kunstenaar was geworden, hij zijn frustraties had kwijt gekund in zijn kunstwerken en zo een ‘normaal’ leven had kunnen leiden? En op die manier nooit de dictator zou zijn geworden die hij in werkelijkheid is geweest?
In dit afstudeerproject dat ‘Mein Utopie’ heet heb ik de biografie van Adolf Hitler (beeldend) herschreven volgens mijn utopische gedachte; Adolf studeert succesvol af aan de kunstacademie in Wenen en verhuist enkele jaren later naar Amerika omdat zijn artistieke carrière in Europa flopt. In de Verenigde Staten wordt hij een succesvol kunstschilder en een mooi mens. Samen met zijn beste maatje Blondi (zijn Duitse herder) leeft hij zijn leven als kunstenaar ‘to the fullest’.
Deze ‘nieuwe’ biografie van Adolf bestaat uit een koffer vol tastbare herinneringen aan zijn alternatieve leven, met daarin foto’s van hem en Blondi, zijn kunstacademie-diploma, zijn bootticket naar Amerika, souvenirs die Adolf heeft verzameld, enkele van zijn schilderijen, krantenartikelen over Adolf en zijn werk en allerlei andere dingen die verwijzen naar zijn ‘nieuwe leven’.

Ik wil nog even een belangrijke kanttekening maken bij dit project omdat ik niet wil dat het verkeerd opgevat wordt; ik ben geen neo-nazi en ik zal het ook nooit worden.
Dit project is niet bedoeld als verheerlijking van de Adolf Hitler die we allemaal kennen: de dictator die hele bevolkingsgroepen verslond en ideeën had die hopelijk niemand ooit meer krijgt.
Dit project is puur bedoeld als utopisch denkbeeld en als kritische blik op de maatschappij van nu. Vandaag de dag is kunst een luxegoed, maar ik probeer mensen te laten nadenken over het nut dat kunst ook kan hebben.

1

2

3

4

 

5