DIY Christmas Crackers (+ Gratis printable)

diy_christmascrackers_finished2
Ik leef momenteel voor kerstdecoratie en de Christmas Cracker is iets dat nooit ontbreekt op mijn kersttafel. De knal, de wijsheden en simpelweg het aanzicht van een mooi aangeklede tafel met Christmas Crackers op de borden: I love it. Al jaren ben ik van plan zelf crackers te maken (je bent maker/illustrator of niet) en dit jaar maakte ik daar eindelijk eens tijd voor. En omdat ik graag dingen deel heb ik vandaag een DIY met gratis printable voor jullie zodat jullie ook lekker aan de slag kunnen met de leukste en origineelste Christmas Crackers (al zeg ik het zelf). En het is niet eens moeilijk!

Je hebt nodig (voor minimaal 4 crackers):
✩ lege wc-rollen
✩ de printable
✩ cracker snaps of trekrotjes
✩ lint of touw
✩ lijm
✩ schaar
✩ hobbymesje
✩ snijmat
✩ houten wasknijpers
✩ confetti (optioneel)
✩ kleine cadeautjes of kerstige snoepjes (optioneel)

diy_christmascrackers_supplies

We gaan beginnen!
Download de printable en print deze uit. Print de pagina’s met daarop de templates en illustraties bij voorkeur op een wat steviger papiertje. De spreuken kun je op ‘normaal’ printerpapier printen, maar ik koos ervoor ze op een roze papiertje te printen voor extra festiveness.

diy_christmascrackers_printable

We beginnen met de vulling van de Christmas Cracker. Knip of snijd de spreuken netjes uit en leg ze opzij. Knip of snijd dan de losse illustraties netjes uit langs de grijze stippellijn.

diy_christmascrackers_mottos

diy_christmascrackers_illustrations

Die uitgesneden illustraties gaan we vervolgens op de wasknijpers plakken. Dit wordt je ‘cadeautje’ voor in de cracker. Je kunt de knijpers straks gebruiken om kerstkaarten of bijvoorbeeld je kerstsokken mee op te hangen. Lijm met een mooi dotje lijm de illustraties op de wasknijpers en leg ze weg om te drogen.

diy_christmascrackers_clothespins1

diy_christmascrackers_clothespins2

diy_christmascrackers_clothespins3

Nu gaan we de cracker zelf maken! Begin met het uitsnijden van de cracker template. Snijd alles wat wit is weg, dus ook de ruitvormige uitsparingen aan de zijkanten.

diy_christmascrackers_template

diy_christmascrackers_template2

Leg nu je uitgeknipte Cracker template met de mooie kant naar beneden op je werkblad. Leg daar vervolgens een lege wc-rol op en leg door die wc-rol een cracker snap of trekrotje. Ik kocht die cracker snaps trouwens op amazon, maar trekrotjes doen ook prima dienst. Die knallen alleen iets minder hard.

diy_christmascrackers_assembly1

Lijm nu de uiteinden van de cracker snap vast op de template. Dit zorgt ervoor dat je de cracker snap straks ook echt kapot trekt en niet per ongeluk door de cracker heen trekt waardoor hij niet knalt. It’s all in the bang! Wanneer de cracker snap of het touwtje van je trekrotje uit de zijkant van de cracker template steekt kun je die nog even netjes afknippen, dan zie je hem straks niet meer zitten.

diy_christmascrackers_assembly2

diy_christmascrackers_assembly3

Rol nu je template netjes om de toiletrol en plak hem vast. Dubbelcheck even of je toiletrol netjes in het midden (en dus tussen de uitgesneden ruit-vormpjes) ligt, anders kom je zometeen in de problemen met het dichtmaken van de cracker. Plak ook de zijkantjes netjes vast zodat alles mooi rond is. Laat de lijm even drogen. In de tussentijd kun je de andere crackers in elkaar zetten.

diy_christmascrackers_assembly4

diy_christmascrackers_assembly5

diy_christmascrackers_assembly6

Nu gaan we de cracker aan één kant dichtmaken. Vouw het randje met de uitsparingen netjes naar binnen (dat gaat als het goed is heel makkelijk) en knoop er een touwtje of stukje lint omheen. Doe dit zo strak mogelijk, zodat straks niet de helft van je vulling eruit valt. Heb je je template op dun papier geprint? Let dan op dat je met het touwtje of lintje het papier niet kapot trekt. Wanneer je confetti gebruikt raad ik je aan de cracker op de ‘kopse kant’ nog even dicht te maken met een rondje papier: Knip een rondje uit een stukje restpapier en plak daarmee het gaatje dat over is gebleven bij het dichtmaken dicht. Zo weet je zeker dat er geen confetti uit komt vallen.

diy_christmascrackers_assembly7

diy_christmascrackers_assembly8

diy_christmascrackers_assembly9

diy_christmascrackers_assembly10

diy_christmascrackers_assembly11

Doe nu voordat je de andere kant van de Cracker dichtmaakt de vulling erin. Een spreuk, je wasknijper met illustratie en wat confetti. Ik deed er ook nog een vrolijk chocolaatje bij, maar dat hoeft niet. Kijk wat je hebt liggen en maak er een klein feestje van.

diy_christmascrackers_assembly12

diy_christmascrackers_assembly13

Maak vervolgens ook de andere kant van de cracker dicht door ook daar het gestanste randje naar binnen te vouwen en de cracker dicht te knopen met een touwtje of stukje lint. Plak ook hier de ‘kopse kant’ van de cracker even dicht met een stukje restpapier als je confetti gebruikt.

diy_christmascrackers_finished1

diy_christmascrackers_finished2

Ready? Set? Bang!

diy_christmascrackers_finished3

diy_christmascrackers_finished4

diy_christmascrackers_finished5

Dat was hem dan jongens; de manier om de allerleukste Christmas Crackers lekker zelf te maken. Leuk voor in de kerstvakantie!