Werkproces: Geborduurd embleem

FrenchieFries_Proces_4
Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een ‘werkproces’ artikel heb geschreven en ik vind dat het hoog tijd is voor een nieuw kijkje in hoe mijn ontwerpen tot stand komen. Vandaag deel ik dan ook het werkproces van één van mijn geborduurde emblemen met jullie. Van schets tot ingepakt product én productfoto: hier is de creatieve ‘reis’ van mijn Frenchie Fries embleem!

Net als elk ontwerp begint het werkproces natuurlijk met een idee en een schets. Dit idee zwierf al een hele tijd rond in mijn hoofd en ik had er ook al een heel duidelijk beeld bij hoe de illustratie eruit moest komen te zien. De schets stond dan ook vrij snel op papier.

FrenchieFries_Proces_1

 

Nadat de schets klaar is maak ik de definitieve lijntekening met zwarte fineliner. Deze scan ik vervolgens in en ik maak de lijnen wat strakker in Photoshop. Hier beneden zie je de lijntekening die ik met fineliner op papier maakte en daarnaast de versie die ik in Photoshop heb gemaakt.

FrenchieFries_Proces_2B

 

Er moeten natuurlijk ook kleuren gekozen worden. De garenkleuren waarmee uiteindelijk geborduurd gaat worden zijn gebaseerd op Pantone kleuren. Ik bepaal dus globaal een kleurenpalet aan de hand van een Pantone waaier. Ik wilde graag de klassieke ‘Amerikaanse 50’s diner’ sfeer neerzetten met dit embleem, vandaar dat mijn uitgangspunt lag bij mintgroen, roze en rood. En geel voor de frietjes natuurlijk.

FrenchieFries_Proces_3

 

De lijntekening die ik in Photoshop heb gemaakt ga ik vervolgens inkleuren. Gaandeweg het inkleuren kijk ik welke kleuren het beste waar passen en hoe de tekst eruit moet komen te zien. Ik houd meestal een aantal opties over waaruit ik een uiteindelijke keuze maak.

FrenchieFries_Proces_4

 

Het gekozen ontwerp gaat uiteindelijk (mét kleuraanduidingen) naar het borduuratelier. Na een tijdje komen de monsters van het embleem binnen. Dit zijn de proeven die ik in real life (en dus niet op een scherm, heel fijn!) op kleur en kwaliteit kan beoordelen. In het geval van deze samples vond ik het kleurverschil tussen de frietjes net even wat te klein.

FrenchieFries_Proces_5

 

Die correctie gaf ik door aan het borduuratelier en de order werd doorgezet. Dan is het wachten tot ‘de grote bups’ binnenkomt. En dat blijft altijd zo leuk!

FrenchieFries_Proces_6

 

De emblemen mogen dan binnen zijn, er moet ook nog een verpakking voor gemaakt worden! Deze ontwerp ik op de computer en vervolgens print ik hem zelf uit. Dan moeten alle verpakkingen netjes met de hand worden gesneden.

FrenchieFries_Proces_7

 

Vervolgens pak ik elk embleem netjes met de hand in.

FrenchieFries_Proces_8

 

Bijna klaar! Maar nog niet helemaal, want het embleem moet ook nog gefotografeerd worden voor in mijn webshop. Van dit proces heb ik geen foto’s, maar zoals je in mijn shop kunt zien vind ik het altijd leuk de producten ‘af te stylen’ in plaats van ze heel kaal op de foto te zetten. Dus ik maakte een tripje naar ‘Restaurant de Gouden Boog’ (McDonald’s dus) voor een zak Franse Frietjes en ik was ready to go. Na het fotograferen bewerk ik de foto’s nog een beetje na en dan kan het embleem de webshop in.

FrenchieFries_1_BLOG

 

Dat was mijn werkproces van een geborduurd embleem. Als ik het zo op een rijtje zet dan sta ik er telkens weer van te kijken hoeveel tijd er stiekem in gaat zitten. Mocht je nou net zo verliefd zijn geworden op dit embleem als ik, dan kun je het hier kopen.

Wat vond je ervan om mijn werkproces zo te zien? Laat het me weten in de comments!