Column: Beste 16-jarige ik

Vera16
De periode rondom mijn verjaardag is voor mij altijd een periode van reflectie. Nog meer dan tijdens oud en nieuw eigenlijk. Vandaag kijk ik terug en geef ik drie tips aan mijn 16-jarige ik, met daarin advies waarvan ik zou willen dat ik het gehad zou hebben toen ik 16 jaar was. Want wijsheid komt met de jaren, zeggen ze weleens.

Jezelf zijn is okay.
Je hoeft niet ergens bij te horen, echt niet. Het is fijn om vrienden te hebben, maar echte vrienden vinden wat je draagt, hoe je haar zit of hoe je je boterhammen eet tijdens de lunchpauze écht niet belangrijk. Draag die twee patronen bij elkaar ook al ziet het er niet fashionable uit, ga lekker voor die ‘out of bed coupe’ en laat die korstjes mooi links liggen. De enige die blij met jou moet zijn, dat ben jij. Want jij bent de enige die de rest van haar leven met jou zal moeten leven.

Doe dingen waar je spijt van krijgt.
Want dat zijn de dingen waar je het meeste van leert en die je het langst bij zullen blijven. Je leert van alles wat je doet in het leven, maar het meeste van de dingen die je achteraf beter niet had kunnen doen. Ga op je bek en sta op in stijl. Schaam je niet voor de littekens die je hebt opgelopen met het vallen; ze horen bij je.

Heb geen haast.
Het leven houdt niet op als je twintig wordt. En ook niet als je bijna dertig bent. Hoe cliché je het ook altijd vond klinken als pa of ma het tegen je zei: je hebt écht nog alle tijd. Tijd om te zoeken, te dwalen en uiteindelijk misschien wel te vinden. Of niet. Ook best wel prima. Je kunt je hele leven nog volwassen zijn, maar doe dat tot de tijd dat het noodzaak wordt gewoon nog maar even niet.

Wat zou jij je 16-jarige ik graag willen vertellen?